5 pravila za uspješnu prodaju nekretnine

Siječanj 29th, 2015.

Mnogo je razloga zašto se neke nekretnine i u krizi brzo i lako uspiju prodati, a za neke su potrebni mjeseci dok se ne realizira prodaja. Nećemo ulaziti u to da osim potražnje na uspjeh u prodaji nekretnine prije svega utječu cijena i lokacija, nego ćemo se pozabaviti nečim sasvim trećim. A to je priprema nekretnine za prodaju. Ništa manje važan faktor u prodaji nekretnine, a koji se kod nas često zanemaruje. Prodavatelji nekretnina koji mjesecima pokušavaju prodati svoj stan ili kuću uopće ne razmišljaju da možda sami odmažu i odgađaju realizaciju prodaju. Naime, donijeti odluku o prodaji i oglasiti nekretninu je samo manji dio posla koji prodavatelj mora obaviti. Vrlo je važno pripremiti i samu nekretninu za ovaj dugotrajan i zahtjevan proces. Evo nekoliko savjeta kako to učiniti.

Očistite nekretninu

Živjeli u nekretnini koju prodajete ili ne, pazite na to da je u vrijeme razgledavanja čista i uredna. Potencijalni kupci koji su ozbiljno zainteresirani za kupovainu pogledat će svaki detalj, a ako u dojmu koji stvaraju o nekretnine prevladava neurednost i prljavština, to će ih sigurno odbiti. Stoga, potrudite se da vaš potencijalni kupac ulazi u čistu i urednu nekretninu gdje se sve sjaji. Ne dozvolite si gubitak kupca zbog prljavih prozora, neopranog suđa i neuredne kupaonice. Uostalom, pitajte sami sebe kako bi na vas djelovao stan koji vam odgovara po svim kriterijima, ali vas odbija prljavština i neurednost. Stoga, krpu u ruke I na posao…

Depersonalizirajte prostor

Potencijani kupci koji dolaze pogledati nekretninu koju prodajete ne dolaze vam u goste nego dolaze provjeriti mogu li zamisliti svoj život u ta četiri zida koja vi prodajete. Stoga, maknite sve stvari koje govore o vama i vašem životu i dozvolite kupcu da bez distrakcija zamišlja svoju budućnost u toj kući ili stanu. Ako je vaša nekretnine idealna za obitelj s djecom može se, čak je i preporučljivo, ostaviti koja lijepa obiteljska fotografija koja će vašem kupcu ostaviti dojam da se radi o njegovu budućem sretnom domu. Međutim, to je najviše od svoje intime što biste trebali podijeliti s potencijanim kupcem. U suprotnom, sve stvari u prostoru koje govore o vašem životu samo će ometati kupca da zamisli svoj život u tom istom prostoru i otežat će mu odluku za kupnju.

Nešto bacite, a ostalo spakirajte

Zapamtite, kupce zanima prostor. Zato dolaze i uživo vidjeti nekretninu koja je u ponudi za prodaju. A sad zamislite da je taj prostor pretrpan stvarima od kojih se ništa ne može vidjeti? Primjerice, kupac ulazi u spavaću sobu koja je zapravo vrlo prostrana i svijetla, ali je pretrpana namještajem, odjećom, kutijama, knjigama, itd. Što se događa? Kupac ne samo što ne dobiva pravi uvid u prostornost i izgled sobe nego ga još i odbija pomisao na nju. Tako je i s ostalim prostorijama u stanu ili kući. Stoga, oslobodite prostore suvišnih stvari, pa čak i ako u toj nekretnini živite dok je tijeku prodaja pokušajte neke stvari spakirati, maknuti i posremiti. Oslobodite prostor. Dajte priliku kupcu da doživi prostor u njegovoj prostranosti i veličini.

Osvijetlite nekretninu

Dakle, kupac traži “svijetao i prozračan stan”, a ne “taman i mračan” zato upalite sva svjetla koja imate, osobito ako vam kupac dolazi predvečer, odmaknite zastore da uđe što više svjetla ako dolazi danju i pustite da kupac zaista gleda u svijetao i prozračan stan. Ako ste u mogućnosti prilagoditi obilazak nekretnine onda kada je sunce na vašoj strani, iskoristite to. Zapamtite, svjetao i suncem obasjan stan može puno doprinijeti bržoj prodaji.

Ne zaboravite vanjski prostor

Bilo da prodajete kuću s okućnicom ili stan s balkonom, ne zaboravite da će kupac i na taj prostor obratiti pažnju. Stoga je bitno urediti i te dijelove nekretnine kako bi privukle, a ne odbile potencijalnog kupca. Ako imate dvorište, pokosite travu, pometite terasu, složite stolice i stol, očistite roštilj i slično. Ako imate terasu ili balkon napravite sve kako bi oni izgledali tako da vaš kupac jedva čeka potpisati ugovor pa da na njoj može popiti svoju prvu kavu.

Izvor: http://www.topagent.hr/5-pravila-za-uspjesnu-prodaju-nekretnine.aspx

[ ssba_hide ]

Facebook0Twitter0Google+0LinkedIn0