Koraci do kupnje nekretnine

Svibanj 4th, 2016.

Trenutno ste u podstanarstvu i pokušavate odrediti da li Vam se isplati kupiti vlastitu stambenu nekretninu. U ovih par koraka pokušat ćemo vam pomoći procijeniti Vaše mogućnosti. Svatko tko želi kupiti umjesto unajmiti stan ili kuću mora se prvo analizirati prednosti i nedostatke svake od njih te ujedno i analizirati svoju financijsku situaciju.

Prije nego što počnete s analizom, trebali bi ocijeniti svoju životnu situaciju:
Da li sam spreman za posjedovanje vlastitog stambenog prostora?
Kako izgleda vaša željena sredina i kakvi su Vam dugoročni životni planovi?
Kada je riječ o temi o riješavanju stambenog pitanja, za Vas smo prikupili neke informacije i pitanja na koja bi trebali odgovoriti, a koja bi Vam trebala olakšati Vaš put do rješenja. U okviru svakog naslova naći ćete aspekte koji govore i za i protiv posjedovanje vlastitog doma. Stjecanje vlastite nekretnine ima mnoge i različite pogodnosti, ali i nedostatke. Najbolji pristup prema realizaciji Vašeg projekta je ići korak po korak kroz upitnik koji smo Vam pripremili:

1. Jeste li spremni za svoj dom?
Prije svega trebate se pitati da li je željena vaša lokacija u kojoj namjeravate kupiti nekretninu riješenje za Vaše dugoročne planove kao mjesto za Vaš dom. U tom smislu da li je posjedovanje vlastite nekretnine pogoduje i vodi ka Vašem stabilnom životu u svakom pogledu (privatni život, zanimanje), te jeste li u poziciji da se upustite u dugoročnu financijsku obvezu i općenito jeste li spremni vremenski raditi više posla kojeg Vam nosi kupnja vlastite kuće (npr. rad u vrtu..).

2. Kakve su vaše financijske mogućnosti?
Zapitajte se možete li si priuštiti kupnju vlastitog doma. Prije odobravanja hipoteke, banke zahtijevaju Vašu solventnost u nadolazećim godinama. Morate biti u stanju nositi hipotekarni dug, kamate, kao i dodatne troškove održavanja Vaše nekretnine na duži period.

3. Morate biti jasni u svojim zahtjevima
Napravite popis kako bi trebao izgledati Vaš novi dom.

4. Proučite tržišne cijene nekretnina
Dobro proučite ponudu nekretnina na tržištu i sami napravite listu željenih nekretnina koje si možete priuštiti.
Pažnja – čitanje oglasa nekretnina je vještina za sebe!
Dogovorite inicijalni sastanak sa savjetnikom banke i prođite kroz sve izračune i kreditne pakete.

5. Koja Vam vrsta nekretnine odgovara ?

Na tržištu nekretnina nudi se veliki izbor vrsta istih: obiteljska kuća, kuće u nizu, stan, urbana vila… Osim toga, tu su i razne građevinske alternative. Bilo da se odlučite za stan u višestambenom objektu, kuću u nizu, dvojnu kuću ili samostojeću obiteljsku kuću ta odluka ne ovisi samo vašim snovima i potrebama, nego i o vašem kućnom proračunu. Najbolja stvar za učiniti je da dobijete pregled različitih vrsta stambenih nekretnina i to od više banaka, proučiti njihove prednosti i nedostatke i onda odlučite

Skrenite pozornost i na razlike između gotovih izgrađenih stambenih objekata i na stambene objekte koje je dizajnirao arhitekt.

Prema navedenom, Vaš izbor ovisi o mnogim čimbenicima, pri čemu količina uloženog Vašeg vremena igra veliku ulogu u pronalasku idealnog doma!

Izvor: http://qwadu.com/koraci-do-kupnje/ (pristup 04.05.2016.)

[ ssba_hide ]

Facebook0Twitter0Google+0LinkedIn0