Prodajete nekretninu?

Rujan 30th, 2014.

Prodajete nekretninu? Evo kako se trebate pripremiti za ovaj proces

Unatoč krizi činjenica jest da se nekretnine ipak koliko toliko kupuju i prodaju. Ako ste vi jedan od onih koji planira prodati svoju nekretninu onda biste trebali znati sljedeće:

1. Prodaja je proces koji traje

Onoga trenutka kad ste odlučili prodati svoju nekretninu tada ste se odlučili na jedan poprilično zahtjevan posao. Jer prodaja nekretnine upravo to i je: ozbiljan, zahtjevan i relativno dugotrajan posao za koji se je potrebno kvalitetno pripremiti. Prije svega potrebna je psihička priprema na to da ćete sljedećih 30 do 90 dana svoje vrijeme morati posvetiti prodaji nekretnine. Navedeni period se odnosi na onaj trenutak kada već imate kupca s kojim krećete u ovu kupoprodaju. Nažalost, period traženja kupca, oglašavanja i pokazivanje nekretnine zainteresiranim kupcima zna trajati i po nekoliko mjeseci. Osim psihičke pripreme potrebno je zaista i izdvojiti vrijeme potrebno da se proces realizira. Naime, ako imate sreće da vaš kupac kupuje nekretninu gotovinom tada se cijeli proces ubrzava, no ako kupuje kreditom banke tada se uključujete u jednu kompliciraniju i vremenski zahtjevniju proceduru.

2. Pripremite dokumentaciju

Vrlo je važno da vi kao vlasnik nekretnine već u samom početku kupoprodajnog procesa imate pripremljene sve dokumente potrebne za prodaju. To prije svega znači uredan vlasnički list. Provjerite jesu li na vlasničkom listu upisani podaci točni te da li odgovaraju stvarnom stanju stvari. Vlasnički list je dokument koji vam je odmah potreban jer njime dokazujete vlasništvo nad nekretninom, ali i započinjete proceduru kupoprodaje. Zatim provjerite vrijedi li vaša osobna iskaznica koja će vam trebati prilikom ovjeravanja potpisa kod javnog bilježnika. Osim toga, trebat će vam i kupoprodajni ugovor kojim ste vi stekli ovu nekretninu kao i potvrdu o plaćenom (ili oslobođenom) porezu na promet nekretnina. Ako imate građevinsku dozvolu nekretnine koju prodajete, pripremite je u slučaju da je netko zatraži. Na kraju, prema novom zakonu potreban vam je i energetski certifikat nekretnine koji ste dužni pokazati i predati budućem vlasniku.

3. Osigurajte si pravnu podršku

S obzirom na to da se proces kupoprodaje nekretnine najviše svodi na uređivanje ugovornih obveza i odnosa prodavatelja i kupca dobro bi bilo da uz sebe imate pravnika ili odvjetnika iz područja imovinskopravnih odnosa kako bi vam pomogao u izradi ugovora, eventualnih dodataka ugovoru, tabularne izjave i oko svih ostalih pravnih pitanja. Čak i ako ugovor radi druga strana, ako niste pravne struke, preporučamo da ugovor prije potpisivanja date nekome na pregled i tako poduzmete sve kako bi zaštitili svoje interese.

4. Pripremite nekretninu za primopredaju

Ako već niste onda je sada vrijeme da počnete s pripremama oko predaje nekretnine novom vlasniku. To znači da još jednom pregledate nekretninu i uskladite njezino stanje sukladno dogovoru s budućim vlasnikom. Osim toga, pripremite račune i sve ostale dokumente vezane za nekretninu kako bi se primopredaja realizirala što kvalitetnije i brže. Provjerite stanje i eventualna dugovanja za režijske troškove koje ćete prije primopredaje morati podmiriti. Pripremite sve ključeve potrebne za korištenje nekretnine – to znači ne samo ključeve od ulaska u nekretninu nego i za poštanski sandučić, vanjska ulazna vrata, eventualne ostave u zajedničkom prostoru, pristup vodomjerima ili možda parkirnoj rampi.

I na kraju, pripremite se na to da će se tijekom kupoprodajnog procesa najvjerojatnije pojavljivati neki novi momenti koji će otežavati i usporavati cijelu proceduru. Stoga vam savjetujemo da sačuvate čvrste živce i da ne zaboravite da je vaš cilj prodaja te nekretnine, a ona će se realizirati samo ako i s jedne i druge strane postoji volja da se na tom putu uklone sve eventualne prepreke.

Izvor: http://www.topagent.hr/prodajete-nekretninu-evo-kako-se-trebate-pripremiti-za-ovaj-proces.aspx

[ ssba_hide]

Facebook0Twitter0Google+0LinkedIn0